Schas - 2 meter

Förut avundades jag fågelskådarkollegor som kunde locka till sej fåglar och andra vilda fän med träffande visslingar och lockläten. Det grämer mej att jag inte redan då förstod att kompensera den bristen hos mej med att istället öva på bortschasandets ädla konst.
En kall vinterdag kurar jag i mitt trånga frigolitgömsle vid forsvaken i väntan på Utter. Det hade jag gjort av och till i 3 år vid det här laget, med skralt resultat.
Plötsligt dyker det upp en rackare bara 2 meter ifrån mej. Situationen är rena drömmen för en fotograf. Men en mardröm om objektivet har närgränsen 4 meter.
Där ligger jag som ett frågetecken, utan kunskaper i ett primärt ämne. Hur schasar man bort en utter 2 meter? Hur reglerar man en schasning? Detta måste hanskas med yttersta precision.
Den vilda Uttern börjar gå mot mej.
- Bu, säjer jag försiktigt.
Den reagerar inte, utan fortsätter förbi mej utanför gömslet. Jag ligger raklång på mage mot den punkt dit jag vill ha Uttern - som nu är i midjenivå på mej. Jag måste använda Graningekängorna för att få rätt riktning på schasningen. Här krävs minsann mer precisionsarbete än vad mina planlöst visslande kollegor roar sej med.
BRAK, låter det i frigolitväggen när en äkta Graninge får tala.
- Ajdå! Det där var nog i grövsta laget, tänker jag och blundar uppgivet.
Men när jag tittar upp igen ser jag att Uttern har skuttat bort nästan till 4 meterspunkten. Jag behöver bara backa en decimeter i gömslet för att få vartenda pälsstrå knivskarpt i sökaren. Med kamera och överkropp går backandet bra. Men Graningeparet började fightas med spritkaminen längst bak i gömslet. Kaminen faller omkull och brinnande T-sprit börjar rinna över golvet.
Pälsstråna är knivskarpa samtidigt som elden når mej till knäna. Tiden är mogen för ett klokt beslut. Återigen är det min vänstra Graninge som agerar: Kaminen får en nådakänga som för den igenom väggen. Den rullar över isen och ner i forsens djuphölja. Jag känner en vällust av hämnd, tills jag tittar 4 meter bort:
Uttern har förmodligen hittat en ännu djupare hölja.